втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Північно-Кавказький військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок у справі кримчан кінорежисера й сценариста, учасника Сценарної Майстерні, Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка. Їх визнано винними, повідомляє «Українська правда».

39-річного українського кінорежисера Олега Сенцова засуджено у сукупності до 20 років позбавлення волі.

«Сенцова визнати винним у створенні терористичного співтовариства та керівництві ним», – зачитав вирок суддя. Також суд визнав Олега Сенцова винним у скоєнні двох терактів.

Олександру Кольченку суд дав 10 років в’язниці.

Судовий процес у справі кримчан розпочався 21 липня.

Олександр Кольченко та Олег Сенцов, вислухавши вирок, заспівали Гімн України. «Слава Україні», – вигукнули вони. Деякі присутні у залі суду відповіли: «Героям слава».

Вирок може бути оскаржено упродовж 10 днів. 

Слідство просило для Олега Сенцова 23 роки, для Олександра Кольченка – 12.

Президент України Петро Порошенко підтримав українських бранців: «Тримайся, Олеже. Прийде час, і ті, хто організував над тобою судилище, самі опиняться на лаві підсудних!» – написав він у Twitter.

Нагадаємо, за версією російського слідства, Олег Сенцов створив в Криму терористичну організацію, яка була структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», з метою виходу півострова зі складу Росії. Олег Сенцов все спростовує.

Amnesty International неодноразово наголошувала, що справа проти українців Олега Сенцова та Олександра Кольченка є сфабрикованою.

Крім них у цій справі були заарештовані Геннадій Афанасьєв та Олексій Чирній, що пішли на угоду зі слідством і отримали вироки – по 7 років позбавлення волі.

За умовами угоди зі слідством, вони повинні були дати свідчення в суді проти Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

Однак в суді Геннадій Афанасьєв зробив сенсаційну заяву, відмовившись свідчити проти Олега Сенцова. Він також заявив, що раніше звів наклеп на режисера.

6 серпня Олег Сенцов виступив у суді. Він розповів, як його викрали і катували.

18 серпня 2015 року Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади із закликом звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова.

У листі, адресованому президенту Росії Владіміру Путіну, голові Державної Думи Сєрґєю Наришкіну, керівнику ФСБ Алєксандру Бортнікову, міністру внутрішніх справ Владіміру Колокольцеву та генеральному прокурору Юрію Чайці, вона висловила вимоги забезпечити безпеку Олегу Сенцову; зняти звинувачення через недостатність доказів; негайно і беззастережно звільнити затриманих; забезпечити повну реабілітацію затриманих; ініціювати повне, оперативне і неупереджене розслідування свавільного затримання ФСБ Олега Сенцова, також його слів про застосування до нього тортур і притягнення винних до відповідальності.

Листа Європейської кіноакадемії підписали більше тисячі кінематографістів.

Коментарі