втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Київський Міжнародний кінофестиваль «Молодість» хоче висловити підтримку ув'язненому Росією сценаристу й режисеру Олегу Сенцову (учаснику Сценарної Майстерні) та запросити його до міжнародного журі наступного фестивалю, що відбудеться з 25 жовтня по 2 листопада 2014 року.

Команда «Молодості» приєднується до міжнародної кінематографічної спільноти в закликах до влади РФ посприяти звільненню Сенцова та переконана в необґрунтованості висунених йому звинувачень у причетності до терористичних дій. Щоб виразити свою підтримку режисерові, «Молодість» запрошує Олега Сенцова в члени журі головної міжнародної конкурсної програми наступного фестивалю, що пройде з 25 жовтня по 2 листопада 2014 року.

Олег Сенцов — учасник кінофестивалю в 2011 році. Тут був представлений його повнометражний дебют «Гамер», який також взяв участь у багатьох міжнародних кінофестивалях, зокрема, в Роттердамському. Після успіху «Гамера» Сенцов працював над своїм наступним проектом, повнометражним фільмом «Носоріг», а до ув'язнення був активним учасником протестного руху в Україні.

Як відомо, Федеральна служба безпеки (ФСБ) РФ затримала Сенцова у травні в нього вдома в Сімферополі. Згодом Олега перевезли до Москви, де він утримується в Лефортово — відомій в'язниці політв'язнів. Наприкінці травня йому разом з трьома іншими затриманими було висунене звинувачення в підготовці терористичних актів. Україна вважає затримання й звинувачення Сенцова безпідставним та абсурдним і вимагає його звільнення. 7 липня Лефортовський суд Москви продовжив термін його утримання під вартою до 11 жовтня, коли відбуватиметься судовий розгляд його справи. На засіданні Олег Сенцов заявив про безпідставність звинувачень та про застосовувані до нього тортури й приниження. Сенцов не визнає себе громадянином РФ попри те, що російська сторона говорить про автоматично надане йому громадянство цієї країни у зв'язку з входженням Криму до її складу.

Раніше Європейська Кіноакадемія підтримала Олега Сенцова зверненням зірок кінематографу (Альмодовар, Лі, Лоуч, Вендерс, Тарр, Вайда та ін.) до російського керівництва з закликом до належного ставлення до затриманого та справедливого й неупередженого розслідування справи Олега Сенцова. Крім того, ЄКА створила фонд підтримки режисера для зібрання коштів, що підуть на юридичні витрати та підтримку його сім'ї.

Коментарі