втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Українського кінорежисера Олега Сенцова, якого 11 травня затримали співробітники ФСБ у Криму, обвинувачують в організації теракту й через два дні перевозять у Москву.

Про це у своєму Facebook повідомила журналіст Катерина Сергацкова.

"Йому (Сенцову. - ред) інкримінують - увага - організацію теракту. Це зовсім вже ні в які ворота не лізе, правда? Олег - талановитий режисер і громадський активіст, він багато  зробив для розвитку громадських ініціатив у Криму", - написала вона.

"Він підтримував (і підтримує) єдину Україну й не робив нічого протизаконного. А вже тим більше не готував жодних терактів - це просто немислимо", - додала Сергацкова.

Як відомо, 11 травня співробітники ФСБ у Сімферополі затримали Сенцова.

Творчість Сенцова високо оцінена глядачами й фахівцями на престижних міжнародних кінофестивалях у Німеччині, Нідерландах, Україні, а також у Росії – на 10 Міжнародному кінофестивалі "Дух вогню" у Ханти-Мансійську його фільм "Гамер" одержав почесну нагороду. 

Олег Сенцов є учасником Сценарної Майстерні зі своїм наступним повнометражним ігровим проектом «Носоріг», що виграв конкурс Держкіна й виборов право на державне фінансування. Олег готувався незабаром розпочати фільмування цієї стрічки.

**

Як повідомляє ВВС Україна, також цю інформацію підтвердив Російській службі Бі-Бі-Сі адвокат режисера Дмитро Дінзе.

За словами адвоката, точні подробиці звинувачень поки невідомі.

За деякими даними, у Криму затримали двох озброєних молодих людей, які, своєю чергою, дали свідчення проти Сєнцова.

”Історія досить каламутна, і я цілком допускаю, що це може бути провокація, щоб підставити Олега”, - сказав Дінзе.

”Завтра-післязавтра його перевозять до Москви, а в понеділок на мене вже чекають в управлінні ФСБ”, - додав адвокат.

11 травня Олега Сєнцова затримали працівники ФСБ у Криму. За словами Дінзе, режисера намагалися допитувати, але він відмовився давати свідчення і заперечував усі звинувачення.

**

Коментар Департаменту інформаційної політики МЗС України щодо затримання російськими спецслужбами в Автономній Республіці Крим українського режисера Олега Сенцова

Обурені інформацією про затримання співробітниками ФСБ РФ в м.Севастополь відомого українського режисера Олега Сенцова. Рішуче засуджуємо зухвале порушення українського законодавства російськими службами в Автономній Республіці Крим, що є невід’ємною територією України.

Обвинувачення, які інкримінує російське ФСБ всесвітньо відомому українському режисеру, є абсурдними та позбавленими будь-якого здорового глузду.  Вони є ще одним свідченням того, що діями Кремля керує істерія, яка межує з ненавистю до всього українського, в тому числі до української мови, історії, культури і мистецтва.

Вимагаємо від російської влади негайного звільнення Олега Сенцова та припинення нею брутального порушення прав і свобод громадян України в окупованій Росією Автономній Республіці Крим.

Коментарі