втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

1 березня в київському кінотеатрі «Жовтень» відбулися установчі збори нової громадської організації «Центр реформ в кіноіндустрії України»  за участі понад 70 кінематографістів з різних професійних цехів. Про це повідомляється на сторінці організації у Facebook.

Мета створення центру - ініціювання та проведення широкої реформи української кіноіндустрії. Він працюватиме у співпраці з Кабінетом міністрів України, вітчизняними та зарубіжними експертами, а також за підтримки українських та зарубіжних кіноорганізацій. Уповноваженою особою, що представляє інтереси громадської організації, було обрано генерального директора Асоціації продюсерів України Дениса Маслікова.

Основними завданнями Центру є розробка стратегії реформування української кіноіндустрії, включно з реформою Держкіно; розробка стратегії подальшого розвитку кіноіндустрії до 2025 року, а також розробка нового проекту закону про кінематографію і суміжних законів.

На установчих зборах було вирішено створити робочі групи з підготовки кінореформи і пропозицій до нового проекту закону про кінематографію і суміжних законів. Кожна з них спеціалізуватиметься на окремих питаннях:

- оподаткування, у тому числі, на податкових і інвестиційних пільгах у кіноіндустрії;

- створеннікінофондів (державних і приватних ) для фінансування кінопроектів;

- реформуванні системи підготовки кінематографістів, у тому числі технічних фахівців;

-міжнародній копродукції, співробітництві, адаптації кіновиробництва та бухгалтерської системи до міжнародних стандартів;

-питаннях дотримання норм Кодексу законів про працю на кіновиробництві та соціального захисту кінематографістів, особливо пенсіонерів та їх соціального забезпечення, створення профспілок, а також з питань страхування кінопроектів;

- протекції українського кіно на вітчизняному кіно-і телеринку, квотуванні українського кіно, взаємодії з кінотеатрами і телеканалами;

- питаннях кодифікації кінопрофесій;

- захисті авторських і суміжних прав, а також адаптації законодавства до нових технологій розповсюдження контенту (легальні інтернет-сервіси, VOD).

telekritika.ua

Коментарі



Не витримав і таки написав деякі пропозиції.

1. При Держкіно відкрити «Банк ідей та сценарних заявок», куди б сценаристи могли надсилали свої проекти.

2. Створити спеціальну компетентну комісію з фахівців, котрі б переглядали та відбирали згідно принципів державної кінематографії кращі проекти, пропонували їх продюсерам, режисерам з пріоритетною підтримкою державного фінансування.

3. Розробити спільно з Міністерством культури заходи щодо пошуку талантів - проводити щорічні конкурси сценаріїв з відповідною тематикою:
а)конкурс на кращий сценарій для дітей та юнацтва
б)історичний фільм
в)фільм про наше сьогодення, нашого сучасника (фільми що торкаються соціальної тематики, як це не дивно - досі не пропонувалися у проектах)

Написав Федір Янько, 17:55 04.03.2014