втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Українська кіноіндустрія опинилася у скрутному становищі і може знову зникнути на роки, якщо ми зараз не об’єднаємось і не почнемо кардинальні реформи у нашій галузі й економіці загалом. Не дивлячись на всі складнощі, до України прикута увага усього світу й у тому числі міжнародної кіноспільноти, яка дійсно готова допомогти нам у реформуванні кінематографу і пошуку свого місця у глобальній кіноіндустрії. Саме тому, щоб не змарнувати час і можливості, прошу Вас згуртуватися заради українського кіно і почати діяти. 

Для початку пропонується такий план дій:

1 . Найближчим часом (до 5 березня) скликати Асамблею кінематографістів України, яка буде по можливості представляти всі цехи вітчизняного кінематографа (від адміністраторів до продюсерів, кінотеатрів, дистриб’юторів, директорів приватних і державних кіностудій).

Асамблея обирає нову комісію з кінематографії, метою якої буде взаємодія з питань кіно з новим міністерством культури, взаємодія, контроль над діяльністю нового керівництва державного агентства з питань кіно, повний фінансовий аудит його роботи за 2010-2014 рр. Також Асамблея запропонує кандидатуру на посаду голови Держкіно. Комісія з кінематографії погоджує цю кандидатуру з новим міністром культури.

У завдання комісії з кінематографії також входитимуть:

- Розробка стратегії реформування української кіноіндустрії, включаючи реформу Держкіно

- Розробка стратегії розвитку української кіноіндустрії до 2025 року

- Розробка нового проекту закону про кінематографію

- Контроль над діяльністю Держкіно, включаючи бюджет

- Розгляд діяльності поточної експертної ради з питань кінопроектів (пітчингова рада). У випадку виявлення порушень з її боку – її розпуск і обрання нової.

Створення робочих груп з підготовки пропозицій до нового проекту закону з кінематографії та суміжних законів, а саме:

З податкових питань, у тому числі, податкових і інвестиційних пільг у кіноіндустрії

З питань створення кінофондів (державних і приватних) для фінансування кінопроектів

З питань введення системи єдиного квитка у кінотеатрах

З питань реформування кіноосвіти, розвиток технічної кіноосвіти

З питань міжнародної копродукції, співробітництва, адаптації кіновиробництва та бухгалтерської системи до міжнародних стандартів

З питань дотримання норм Кодексу законів про працю на кіновиробництві та соціального захисту кінематографістів, особливо пенсіонерів та їх соціальне забезпечення, діяльності профспілок, а також з питань страхування кінопроектів на території України

З питань протекції українського кіно на вітчизняному кіно- і телеринку, квотування українського кіно, взаємодії з кінотеатрами і телеканалами

З питань кодифікації кінопрофесій

З питань захисту авторських та суміжних прав, а також адаптації законодавства до нових технологій розповсюдження контенту (легальні Інтернет-сервіси, VOD).

2. Аудит діяльності Державного агентства України з питань кіно за 2010-2014 рр..

- Почати всебічну перевірку фінансової діяльності Державного агентства України з питань кіно міжнародною аудиторською компанією як гаранта неупередженого розслідування у перехідний для держави період. Усі виявлені види шахрайства будуть передані до Міністерства внутрішніх справ.

Зараз ведуться переговори з міжнародними аудиторськими компаніями щодо їх участі у перевірці діяльності Держкіно.

Факт міжнародного аудиту і його результати стануть доказом серйозності намірів української кіноспільноти у прагненні до реформ і початком конкретних дій для наших іноземних партнерів.

- Почати включно з вище вказаними фінансовий аудит усіх кінопроектів, які зараз знімаються за рахунок коштів державного бюджету України, виділені через Державне агентство України з питань кіно і Міністерство культури України, включаючи проекти, фінансовані через грант президента України,

- Почати контроль над ефективним використанням бюджету Держкіно на 2014 р.

Асоціація продюсерів України оголошує порядок денний своєї діяльності з підготовки до реформування кіноіндустрії:

1. Звернення до іноземних та міжнародних продюсерських організацій надати змістовні консультації та експертів з реформування української кіноіндустрії, входження їхніх експертів до робочих груп комісії з кінематографії. Уже є попередні домовленості. Робота починається у березні. Планується співпраця з такими організаціями: FIAPF (Міжнародна федерація асоціацій кінопродюсерів), МРАА (Американська кіноасоціація), СМРА (Канадська асоціація з медіавиробництва), CNC (Французький національний центр з кінематографії), Польська асоціація продюсерів, Китайська асоціація продюсерів, Китайське Держкіно, окремі іноземні продюсери. Розробка стратегії для української кіноіндустрії для входження у всесвітній кінопростір і пошук своєї ніші. Мета – зробити Україну привабливою для міжнародної копродукції і зйомок іноземних проектів в Україні, створення кіноіндустріального хабу в Україні для міжнародних проектів. Досвід Чехії, Угорщини, Мароко і Тунісу.

2. АПУ ініціюватиме проведення окремої панелі, присвяченій українській кіноіндустрії, у рамках Генеральної асамблеї FIAPF під час Канського кінофестивалю і кіноринку у травні 2014 року. На панелі обговорюватимуться питання допомоги світової кіноспільноти українській кіноіндустрії.

3. Через відсутність достатніх коштів у державному бюджеті для фінансування кінопроектів українських продюсерів у найближчі роки і через ризик занепаду кіноіндустрії АПУ запропонує своїм закордонним партнерам надати допомогу українським продюсерам і кінокомпаніям. Допомога може бути такою: участь у кінопроектах наших іноземних партнерів без залучення фінансів з українського боку, наприклад, робота над фільмами про Євромайдан чи Україну, які зніматимуться на території країни, аутсорсинг для українських продюсерів окремих ланок кіновиробництва іноземних проектів, робота для українських продюсерів у іноземних проектах. Все це можливо за наявності нашої мотивованої пропозиції для іноземних партнерів.

Якщо Ви згодні долучитися до роботи над реформуванням кіноіндустрії, пишіть, будь ласка, на адресу: [email protected]. Усі питання та пропозиції також за цією адресою. Уже розпочато формування команди і підготовку до збору Асамблеї.

Про місце і час проведення Асамблеї буде повідомлено заздалегідь.

З найкращими побажаннями і вірою в український кінематограф,

Денис Масліков
генеральний директор Асоціації продюсерів України

Коментарі



За інформацією Асоціації продюсерів України звернення до кінематографістів генерального директора Дениса Маслікова має суто особистий характер, а сама Асоціація його не ініціювала та не приєднується до нього.

Написав Володимир Войтенко, 16:40 28.02.2014

Можна лише привітати це починання - це вже наглядний приклад ділового підходу до справи. Прохання до ценаристів підтримати обговорення - спробувати віднайти простіший доступ подачі своїх ідей, заявок, до зацікавлених кіновиробників.
Не завадив би і щорічний конкур на кращий сценарій з підтримкою державного фінансування.

Написав Федір Янько, 17:53 26.02.2014