втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Другу повнометражну роботу українського режисера, сценариста й продюсера Володимира Тихого «Зелена кофта» відібрано до конкурсної програми «Нові режисери» 61 Міжнародного кінофестивалю в Сан-Себастьяні (Іспанія), що є одним із найважливіших та найпрестижніших світових кінофорумів.

Заснований 1953 року,  він належить до так званого класу «А», де змагаються вперше демонстровані стрічки.

Свого часу в Сан-Себастьяні на таких засадахдемонструвалися, зокрема,  такі фільми, як «Запаморочення» Альфреда Гічкока й «Мелінда і Мелінда» Вуді Аллена. Саме Сан-Себастьян дав поштовх успішній кар’єрі – тоді ще режисерів початківців – Френсиса Форда Копполи й Педро Альмодовара.

2002 року на МКФ у Сан-Себастьяні український кінооператор Сергій Михальчук отримав приз журі за найкращу операторську роботу у фільмі російського режисера Валерія Тодоровського «Коханець».

Щороку на кінофесті в Сан-Себастьяні в секції «Нові режисери» представляється підбірка з 20 дебютів та других фільмів перспективних кінематографістів зі всього світу. Ця програма різних років включала в себе роботи режисерів, які згодом отримали широке визнання, серед них – Франсуа Озон, Ніколас Віндінґ Рефн, Лоран Канте й інші. Головний приз – премія Kutxa-New Directors Award у розмірі 50 тисяч єврів – вручається режисерові картини й прокатнику стрічки в Іспанії.

61 МКФ у Сан-Себастьяні проходитиме від 20 до 28 вересня 2013 року.

Трилер «Зелена кофта» є сучасною міською історією про дівчину-підлітка, яка намагається добитися справедливості – знайти й покарати маніяка, який викрав її меншого брата. Події відбуваються у Києві.

Сценарист і режисер фільму – Володимир Тихий, один із провідних українських кінематографістів свого покоління, надхенник, співпродюсер, а також автор кількох короткометражних стрічок у проектах «Мудаки. Арабески» та «Україно, goodbye!». 2000 року Тихий дебютував повнометражною картиною «Мийники автомобілів», міжнародна прем’єра якого відбулася на Карловарському МКФ (Чехія).

Фільм «Зелена кофта» спродюсовано компанією «Артхаус Трафік» за підтримки Держкіна України; продюсери Денис Іванов та Ігор Савиченко.

У стрічці задіяні переважно непрофесійні актори, зокрема, Олександра Петько (виконавиця головної ролі 13-літньої Олі) та Борис Гавриленко. Також в акторському амплуа себе спробували українські театральні та кінорежисери Юрій Одинокий, Тарас Ткаченко й Леся Калинська.

За офіційною та власною інформацією

**

Два варіанти сценарію майбутнього фільму «Зелена кофта» свого часу були оприлюднені та обговорені у Сценарній Майстерні.

 

 

Коментарі