втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

11 грудня, в Домі кіно завершився 27 міжнародний фестиваль анімаційного кіно КРОК. У РІДНІЙ ГАВАНІ. Завершився, призи вручено, хоча покази фільмів ще тривають . Попри неймовірну слизоту на вулицях Києва.

Фестиваль був скроєний по сьогоднішній гібридній моді. Глядачі мали можливість (безкоштовно) відвідувати покази, майстер-класи та інші акції (із суворим дотриманням усіх запобіжних заходів), і разом з тим абсолютна більшість учасників КРОКу (режисери, художники, продюсери...) з"являлись у залі Будинку кіно тільки на екрані. Як і члени журі, серед яких була наша Ірен Роздобудько...

Однією з подій була добірка білоруських анімафільмів - таким чином КРОК салютував народу Білорусі і її митцям.

Сильне враження справила картина російського класика Андрєя Хржановського "Нос, или Заговор "не таких" (цьогорічна номінація на кращий європейський анімафільм та один із головних призів найавторитетнішого фестивалю анімаційного кіно в Ансі). Стрічка вибудувана у такий спосіб, що М.Гоголь, Д.Шостакович, чия опера "Нос" задіяна в фільмі найактивнішим чином, Вс.Мейєрхольд та ряд інших видатних митців, перебувають в одному великому історико-культурному часі. Часі, який буває немилосердним до геніїв, злі потворні карлики на кшталт Сталіна у певних епізодах перемагають... Одначе то перeмога у часі малому, а у великому перемагає світло, а не пітьма...

Спеціальну програму фестивалю було присвячено одному із геніїв світового кіно Тоніно Гуеррі (у зв"язку з його 100-річчям), він був другом Кроку і навіть двічі приїздив, аби взяти у ньому участь. Показали два фільми того ж Хржановського за сценаріями Гуерри - "Лев із сивою бородою" та "Довга подорож", в основі останнього еротичні малюнки Федеріко Фелліні.

Спеціальні призи журі отримали відомі майстри - українець Степан Коваль за фільм "Прізвище в кишені" (українські голодоморні 1930-ті сучасною оптикою і пластикою) і поляк Пьотр Думала за глибоку і виразну картину "Остання вечеря"

Один із гран-прі КРОКу присуджено фільму "Хазяєчка" українського режисера Олександра Бубнова. Певний натяк на кубістичні мотиви за участі групи "Гибкий Чаплин". Як завжди у Бубнова - весело, винахідливо, пластично супервиразно.

Інший Гран-прі отримав канадієць болгарського походження Теодор Ушев за фільм "Фізика смутку". Відома картина, навіть претендент на короткометражного анімаційного "Оскара". 27-хвилинна стрічка за романом (так!) Георгі Господинова. Присвячено батьку режисера - померлому Асену Ушеву. Чимало автобіографічних мотивів, така собі "капсула часу" (визначення самого режисера"), складний серпантин пам"яті. Яскравий приклад авторського анімаційного кіно!

КРОК уже традиційно надав широку картину українського та світового кіно, зробивши акцент на власне мистецьких пошуках. Анімація розвивається, це живе, динамічне і просто веселе мистецтво!

Сергій Тримбач

Коментарі