втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Знаменитий американський сценарист, режисер та актор Джон Касаветис, що прославився у царині мистецького кінематографа, який гостро резонував із життям суспільства, себто був правдиво актуальним, веде про речі абсолютно універсальні, що вони, безумовно, стосуються не тільки режисури, а, власне, кіномистецької парадигми творення і, не в останню, а в першу чергу, апелюють до сценаристки як світоглядного, а не заробітчанського заняття.

Джон Касаветис:

«Я не поважаю людей, що ті вимагають свободи, яка їм не потрібна. Всі кричать: дайте свободи, дайте свободи! А навіщо вона їм? Все впирається у гроші. Тобто вони готові поголодувати, але трошки.

У більшості випадків режисерам не вистачає мужності, і, я гадаю, якраз тому, що їм просто нічого сказати. Замірюючись на арт-гаузне кіно, не варто чекати нагороди. Принаймні, нагорода не може вимірюватися фінансовим успіхом чи провалом. Кіновиробництво дуже дорого обходиться.

Тому, щоб зробити справжній фільм, треба зневажати гроші. Ось чому в нас так мало незалежних фільмів – режисери занадто поважають гроші. Вони ненавидять тих, у кого вони є, але самі гроші поважають.

Починаючи фільмувати замолоду, ти робиш дуже молоде кіно. Коли дорослішаєш, знімаєш картини, що відповідають твоєму мисленню на цьому етапі. Я не маю на увазі раціональне мислення.  Йдеться про якесь містичне сприйняття життя…

Мені цікаво лишень те, що цікаво мені. Саме це й робить фільм самостійним. Багато поганих фільмів з’являються тому, що люди просто хочуть заробити. Цінними є ті ідеї, котрі щось значать конкретно для вас.

Робити фільми – значить відчувати, що тобі є що сказати, а не розуміти, що ж таке тебе турбує. Тоді робота перетвориться на пригоду. Найкраще братися за те, що сам пережив, за те, що гарно розумієш, зібрати людей, які по-твоєму, пройшли через щось подібне, або, принаймні, здатні тебе зрозуміти. Для мене головне – знайти свою правду, досягти певного одкровення…».

Цитується за: Ray Carney. Cassavetes on Cassavetes. Faber and Faber. 2001. 


  • Джон Касаветис (John Cassavetes, 1929 – 1989) – американський актор, сценарист і режисер. Він вважається піонером американського незалежного кіна. Фільми Касаветиса вплинули на Жана-Люка Ґодара, Мартвіна Скрсезе, Жака Ріветта, Нанні Моретті, що розвинули його ідеї. Номінувався на «Оскара» як сценарист, актор і режисер.

Коментарі