втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

19 червня під час прес-конференції у форматі мандрівки по Дніпру на пароплаві організатори розкрили секрети проведення Кінофестивалю українського короткометражного кіна «ВІДКРИТА НІЧ «ДУБЛЬ 22».

2019 року кінофестиваль пройде в ніч з 29 на 30 червня на столичному Арт-причалі, а одночасні покази відбуватимуться на понад 100 майданчиках в Україні та за кордоном.

За 22 роки своєї історії фестиваль «Відкрита Ніч» зібрав у своїх програмах таку велику кількість фільмів, що навіть полярної ночі не вистачить для їх демонстрації. Тому фактично свою діяльність «Дубль 22» розпочинає за тиждень до основного заходуз дофестивальних показів. Напередодні щорічного фестивалю організатори «Відкритої Ночі» показують найбільш пам’ятні і резонансні роботи минулих років. Цьогоріч у межах таких показів  продемонструють панораму переможців найновішої історії фестивалю. Дофестивальні ретропрограми покажуть 27 червня в Кіноклубі Київського телецентру «Олівець».

Додатково, спільно з Суспільне:UA відбудеться серія телевізійних спецвипусків, присвячених фестивалю. Показ жанрових фільмів, які найкраще характеризують понад двадцятилітні традиції та стиль «Відкритої Ночі» пройде на телеканалі 22 та 23 червня.

Фестиваль продовжує свою освітню місію. На запрошення оргкомітету до відбіркової комісії та програмного відділу фестивалю долучилася Ліана Плисецька – начальниця відділу програм мережі кінотеатрів «Лінія кіно» та екс-директор кінотеатру «Україна». 29 червня у вечірній програмі фестивалю відбудеться дискусія на тему «Кінотеатральна дистрибуція короткометражного кіно» за участі Ліани Плисецької та Сергія Зленка (директор кінотеатрів «Бумер» та «Магнат»).

Завершенням вечірньої програми стане показ фільму «Сьомий маршрут» режисера Михайла Іллєнка, 1998 рік. «У фільмі «Сьомий маршрут» Михайло Іллєнко, на відміну від своїх старших братів-режисерів та й більшості колег по цеху українського кіно 1990-их, вирішує звернутися не до питань історії, а до формування сучасності. Його фільм декларує появу нового ліричного міського героя в українському кінематографі – поета-фланера, здатного нарешті проникати в приховані сфери життя свого міста.» -  зазначив кінознавець та програмний координатор фестивалю Олександр Телюк.

До участі у конкурсі цього року було подано 96 фільмів. Основна програма фестивалю триватиме 6 годин. «Я, власне, бажаю, щоб ось ці 6 годин програми фестивалю були наповнені фільмами, в яких був би різний імпульс - десь критичний, а десь і гумористичний чи сатиричний. Я зараз не кажу, що все має бути суцільно комедійним, але треба, щоб був інший посил, окрім цього декадансу, хоч він і дуже добре капіталізується на міжнародних кінофестивалях. Наше завдання запропонувати глядачеві такі фільми, щоб він не заснув і почув  несподівані авторські аргументи. Ми здатні знімати різне кіно й воно з’являється. І в цьому є дуже гостра потреба - вона з’явилася з того моменту, коли ми почали розширювати фестиваль. На «Відкриту Ніч» ми намагаємось не тягнути глядача до себе, а рухатися до нього. Організовуючи фестиваль 22-ий рік поспіль, ми намагаємось слідувати нашій основній мені - розширювати контакти з глядачем, аби він дивився, розвивався і гордився, що у нас є власне кіно» - прокоментував Михайло Іллєнко, президент та арт-директор фестивалю.


Михайло Іллєнко

Усі фільми, що братимуть участь у конкурсі, змагатимуться за дві фінансові нагороди. Головна нагорода фестивалю становить 100 000 гривень, наданих Генеральним партнером «Райффайзен Банком Аваль»,  та коштів, зібраних  «Фондом взаємодопомоги». Головного переможця фестивалю, який отримає приз  розміром 100 000 грн., визначатиме журі.

Голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук закцентував на важливості культурної дипломатії, що здійснює фестиваль, та зауважив: «Партнерство з кінофестивалем «Відкрита Ніч» має для нашого банку особливий характер, воно в інтелігентній формі запрошує кожного з нас до персонального залучення. Бути у середовищі кінематографістів велика цінність, а долучитися до такого заходу – приємно та надихаюче».

Переможця, який отримає кошти, зібрані «Фондом взаємодопомоги», визначатиме найсуворіший критик – глядач, шляхом SMS-голосування.

Нагадаємо, що минулого року під час офіційної церемонії нагородження переможець не забрав приз розміром 50 000 гривень і, згідно з правилами фестивалю, ці кошти перейшли у призовий фонд цьогорічного фестивалю. Тому цьогорічний приз становить 100 000 гривень та є одним із найбільших для короткого метру в Україні.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко подякував організаторам кінофестивалю, висловив сподівання на продовження його співпраці з Держкіно і зауважив: «Фестиваль «Відкрита Ніч» виник тоді, коли українське кіно знімалося ще всупереч, а не завдяки. Він був єдиним кінофестивалем, який працював на популяризацію українського, а не іноземного, кіно в Україні  і єдиною можливістю для кінематографістів поспілкуватися з глядачем. Я вважаю, що проведення цього кінозаходу є одним із ключових чинників, завдяки яким ми зараз говоримо про відродження українського кіно, а не його появу. Бо зараз практично немає успішного українського кінематографіста, який би свого часу не брав участі у «Відкритій Ночі».

Цього року глядачі побачать фільми у таких секціях секцій…

Конкурсні і позаконкурсні програми, складені з нових фільмів як дебютантів, так і вже відомих митців.

До них увійшли: 

Ігрові – 8 фільмів;

Документальні – 4 фільмів;

Анімаційні – 6 фільмів;

Позаконкурсні – 4 фільмів;

Ретроспектива – 3 фільми.

У 2019 році як експеримент фестиваль запровадив конкурс реклами. На жаль, у  дану секцію подалась не достатня кількість фільмів для проведення повноцінного конкурсу, тому на заході будуть показані обрані рекламні ролики в окремій «Програмі реклами».

«Скоро на екранах». Протягом 2018 року в Україні у широкий прокат вийшла рекордна кількість українських повнометражних фільмів – 35. Нові фільми продовжують виходити, а «Відкрита Ніч» – стежити не лише за коротким метром, а й затамувавши подих, – за виходом нових українських повнометражних фільмів у програмі трейлерів «Скоро на екранах». У межах фестивалю буде продемонстровано відібрані трейлери українських фільмів, які скоро з’являться на екранах.

Традиційно, у фестивальну ніч для глядачів відбудеться прем’єрний спецпоказ фільмів з проекту «Дивись Українське – твори своє майбутнє!». Це  комплексний багатоформатний комунікаційний проект, який має на меті сприяти розвитку українського кінематографа та поширенню творчими засобами громадянських і моральних цінностей. Концептуальна ідея Проекту полягає у твердженні: Майбутнє творять люди!

«На даному етапі фестиваль «Відкрита Ніч» демонструє формат ефективної державно-приватної співпраці. І в межах такого партнерства важливою є розвиток соціальної відповідальності, яка стала основою проекту «Дивись Українське – твори своє майбутнє!». Безперечно, мені приємно, що на майданчиках Фестивалю, у позаконкурсній програмі будуть демонструватися фільми проекту, які мають на меті донести, що ми гідні кращого майбутнього та маємо всі передумови побудувати щасливе майбутнє власноруч»,   зазначив Андрій Різоль,  ініціатор створення та Голова Меценатської Ради кінофестивалю «Відкрита Ніч», CEO компанії «ВАВІЛОН».

Детальна програма фестивалю на сайті  >>>

У 2019 році фестиваль переміг у конкурсі Українського культурного фонду та отримав його фінансову підтримку. Завдяки такій співпраці організаторам вдалося розшити мережу офіційних локацій фестивалю, залучити ще більшу аудиторію до кіноперегляду в Україні та за кордоном.

«Цього року «Відкрита ніч» відбудеться за підтримки УКФ. Конкуренція на конкурсі Фонду була доволі потужною, оскільки ми отримали більше 2 000 проектних заявок і хочемо акцентувати увагу на тому, що це були 2025 ідей, але, як показує практика, самої лише ідеї недостатньо. Завдяки професіоналізму команди  Фестивалю, яка усвідомлює, наскільки важливо слідувати особливостям процедури, відповідально ставитися до бюджетних коштів, поєднувати творчу і технічну частини фестиваль «Відкрита Ніч» посів перше місце у конкурсі Українського культурного фонду. Сподіваємося, що наша підтримка стане запорукою організації якісного фестивалю та поширення ідей кіно до аудиторії, не тільки в Києві, але й на регіональних майданчиках». – зауважила Анастасія Герасимова, речниця Українського культурного фонду.

У 1997-му році фестиваль «Відкрита Ніч» планувався як найменший в Україні.  У 2019-му одночасно з Києвом покази короткометражних фільмів українських режисерів пройдуть на 100 майданчиках України та закордоння. У зв’язку з цим  фестиваль має намір встановити національний рекорд та увійти до Книги рекордів України.

Генеральний директор Книги  рекордів України Ганна Крисюк побажала успіху  організаторам у встановленні рекорду та відзначила: «Коли до Книги рекордів України звернулися організатори «Відкритої Ночі» з пропозицією фіксації рекорду, то спершу ми були скептично налаштовані, адже в Україні багато масових фестивалів. Проте коли вся редакційна рада побачила кількість та перелік майданчиків, то ми тричі переглянулися і не могли повірити у такі масштаби – одноголосно вирішили, що однозначно потрібно перевіряти та фіксувати рекорд.  Такі події як «Відкрита Ніч»  є важливими для міжнародного іміджу України, адже лише за перші дні анонсування встановлення рекорду четверо з наших міжнародних партнерів подали заявки на висвітлення фіксування рекорду. Вважаю, що «Відкрита Ніч» – це унікальна  репрезентативна подія, яка є однією із візитних карточок України, і її треба широко популяризувати. Вона не несе політику, вона показує нашу ідентичність і сутність. Важливо, щоб про неї дізнався увесь світ!».


Генеральним партнером фестивалю є Райффайзен Банк Аваль.

З 1997 року захід проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно. 

З 2016 року фестиваль отримує фінансову підтримку Київської міської державної адміністрації (департамент культури). 

У 2019 році фестиваль отримав фінансову підтримку від Українського культурного фонду.

Партнерами фестивалю Відкрита Ніч цього року стали:

традиційний партнер - компанія "Вавілон",

стратегічний партнер - Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!»

генеральний медіа партнер - UA:Суспільне мовлення,

Партнери: Movies Time Group, ITOC-K, Зелений Пес, Kyiv Film Commission, KWA, Port Creative Hub, Арт-Причал, Letter to Fest, 3Ko production.

За офіційною інформацією

Коментарі