втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

28 серпня 2017 року у Будинку кіно відбувся позачерговий VIII (ХIV) З’їзд НСКУ.

Центральним питанням, яке мав вирішити З’їзд, було обрання нового голови Спілки. Водночас, у процесі роботи делегати З’їзду обговорили низку важливих питань вітчизняного кінематографічного і суспільного життя.

Кінокритик Сергій Васильєв нагадав, що 25 серпня 2017 року виповнилося два роки від вироку українському кінорежисеру, громадському активісту Олегу Сенцову і антифашисту, анархісту Олександру Кольченку, яких було засуджено російським військовим судом за сфальшованими звинуваченнями в тероризмі.

Спілка веде активну діяльність, намагаючись повсякчас нагадувати про долю Олега Сенцова, а з ним – й усіх українських бранців, які перебувають в російських в’язницях. Треба сказати, що нині крім Олега Сенцова та Олександра Кольченка за останніми даними близько чотирьох десятків кримчан знаходяться в російських в’язницях – за так само сфальшованими звинуваченнями.

Позаминулого року і навіть минулого року ще можна було почути слова української влади про те, що вона вчиняє певні дії для того, щоб обміняти їх або здійснити якісь інші акції для їх визволення. Але останнім часом на цьому фронті нічого не чути. І все більш реальною стає перспектива того, що Олег Сенцов буде сидіти в російських таборах до 2034 року.

Сергій Васильєв запропонував З’їзду закликати українську владу активізувати свою діяльність із визволення українських бранців – Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших кримських заручників та всіх українців-заручників, які знаходяться в Росії, щоб вони були повернуті на Батьківщину.

Кінорежисер, голова Правління Української кіноакадемії Михайло Іллєнко запропонував спосіб, яким кінематографісти можуть звертату увагу світу на долю Олега Сенцова та українських бранців: супроводжувати кожний український фільм, який виходить на міжнародну арену, 15-30-секундною заставкою, яка нагадує про наших бранців.

З’їзд НСКУ постановив:

«Закликати українську владу активізувати дії зі звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та усіх українських бранців, утримуваних Російською Федерацією.

Закликати українських кінематографістів-учасників міжнародних кінофестивалів повсякчас нагадувати про долю Олега Сенцова та українських бранців, утримуваних Російською Федерацією, в тому числі, вмістивши відповідне повідомлення в титри фільму».

Сергій Васильєв, НСКУ

Коментарі