втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Вночі з 21 на 22 травня о 00:50 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» у розмові з режисером Ахтемом Сеітаблаєвим ітиметься про прокат (з 18 травня в кінотеатрах)  його картини «Чужа молитва» й фільмування стрічки про захисників Донецького аеропорту «Кіборги».

Події історичної драми «Чужа молитва» розгортаються в Криму часів Другої світової війни. Головна героїня Саїде – вихователька в притулку для татарських дітей-сиріт. До неї звертається по допомогу хлопець Іцхак, що він разом з іншими дітьми-євреями переховується від нацистів. Попри очевидну небезпеку для себе та своїх вихованців, Саїде приймає утікачів і перетворює маленьких євреїв на татар – дає їм нові імена, навчає мови, звичаїв і молитов, сподіваючись таким чином надурити німців.

“Чужою молитвою” режисер Ахтем Сеітаблаєв продовжує тему, розпочату своєю попередньою стрічкою “Хайтарма” про депортацію радянською владою кримських татар у травні 44-го року. “Хайтарма” (що означає “Повернення”) стала першим ігровим повнометражним кримськотатарським фільмом і була зафільмована у 2012 році в Криму. З відомих причин знімання “Чужої молитви” не могло відбутися на півострові – в місцях зображених у фільмі реальних подій, тому проходили на материковій частині України, а також у Грузії та Ізраїлі.

Традиційно у програмі – розгорнута інформація про інші кінотеатральні новинки. Зокрема, про французьку трагікомедію «Поцілунок Беатріс» з Катрін Денев, китайсько-індійську комедію «Обладунки Бога: У пошуках скарбів» із Джекі Чаном та про п’яту частину «Піратів Карибського моря» з Джоні Депом.

А ще – розповідь про українське кіно на 70 Каннському фестивалі - фільм основного конкурсу, "Лагідна" Сергія Лозниці, та стрічку з престижної програми "Особливий погляд", "Іній" Шарунаса Бартаса (спільне виробництво Литви, України, Франції та Польщі). Також ітиметься про «Чілдрен Кінофест». 

Насамкінець – телеесеї про акторів Джона Вейна, Лоренса Олів’є й про перший фільм кіносаґи «Зоряні війни. Епізод 4: Нова надія».

**


Ахтем Сеітаблаєв народився 1972 року в місті Янґіюль (Узбекистан), куди закинула його родину сталінська депортація. 1989 року – повернення до Криму. Закінчив Київський театральний інститут Карпенка-Карого. Як актор і режисер працював у Державному кримськотатарському театрі в Сімферополі. Нині грає в Київському Театрі на Лівому березі. Перша екранна з’ява – у фільмі «Мамай» Олеся Саніна. Режисерський дебют – фільм «Хайтарма», що веде про трагедію злочинної депортації кримських татар 1944 року. Знімається в серіалах, працює на телебаченні. Після фільму «Чужа молитва» завершує роботу над стрічкою про захисників Донецького аеропорту – «Кіборги». Від цього року – директор Державного підприємства «Кримський дім».

АРҐУМЕНТ-КІНО   

Коментарі