втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Вночі з 30 квітня на 1 травня о 00:55 у програмі Володимира Войтенка «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» ітиметься про документальний фільм режисера Володимира Мули «Американська мрія. У пошуках правди», який із 5 травня у кінотеатральному прокаті.

Власне, на екрані розгортається, сказати б, український досвід здійснення леґендарної «американської мрії». Себто, коли ти спочатку ніби ніхто, принаймні перебуваєш на нижчому щаблі соціальної драбини, один із мільйонів мрійників, але з певних причин та за певних обставин тобі вдається сягнути гори.

Ми знаємо десятки й десятки власне американських фільмів, переважно ігрових, де багатоваріантність шляху до цієї самої «мрії» простежується. А тут маємо суто українське дослідження секретів восьми наших свіввітчизників, що стали успішними у Сполучених Штатах. Серед цих восьми, на кого спрямовано дослідницький авторський погляд, зокрема, співачка Міка Ньютон, акторка Тетяна Родина, хокеїст Дмитро Коваленко, програміст Арсен Костенко, а також професор Колумбійського університету Юрій Шевчук. Власне, пан Юрій є також засновником Українського кіноклубу в Нью-Йорку – єдиного постійного форуму українського кіна у всій Північній Америці.

І прикметно, як ми дізнаємося з фільму, дехто з його героїв поїхав з України, як із такого собі пострадянського простору, цілком невизначеним світоглядно, і тільки там, за океаном, пройшовши значні випробування, усвідомив себе українцем.

Це кіно не про те, як славно жити у Штатах, а як важливо «і чужого навчатись, і свого не цуратись». Інформаційно насичений та емоційний фільм. Його робили журналісти-телевізійники. Від того він має певні родові некінематографічні ознаки, які, однак, щасливо перебиваються увагою і любов’ю авторів до знайдених героїв, а також належним смаком, гумором, мірою доречної іронії та живильної самоіронії.

В "Арґументі-Кіно" про фільми «Король Артур: Леґенда меча» та  «Чарівні чудові»

Традиційно у програмі – розгорнута інформація про інші кінотеатральні новинки. Зокрема, про романтичну комедію «Чарівні чудові», про фентезійний бойовик від Ґая Річі «Король Артур: Леґенда меча», пригодницьку біографічну драму «Загублене місто Z», психологічний вестерн «Дуель», біографічну драму «Любов і пристрасть. Даліда» і фільм жахів «Синя безодня».


В "Арґументі-Кіно" телеесей про режисера Євгена Сивоконя

Насамкінець – телеесеї про видатного українського режисера-аніматора Євгена Сивоконя, леґендарного американського продюсера Дейвіда Селзніка, українського кінооператора Віталія Філіппова, грузинського режисера Ґеорґія Шенґелаю, про фільм Федеріко Фелліні «Ночі Кабірії», фільм Андрєя Тарковського «Солярис» та стрічку Квентіна Тарантіно «Скажені пси», а ще про знаковий телесеріал «Залишені».

АРҐУМЕНТ-КІНО 

Коментарі