втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

20 квітня 2017 року у Києві в готелі Fairmont Grand Hotel відбулася церемонія вручення нагород Національної кінопремії, яку вручали вперше.

Учасники Сценарної Майстерні  Олена Дем’яненко та Дмитро Томашпольський здобули перемогу в номінації «Найкращий сценарій» до фільму«Моя бабуся Фані Каплан». Також «Золота Дзиґа» у короткометражки «Кров’янка» режисера й сценариста СМ Аркадія Непиталюка...

Відкрили церемонію вручення нагород, «Золотих Дзиґ», виступ співачки Каті Chilly та промова віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка.

«Дуже символічно, що цей перший український «Оскар», наша «Золота Дзиґа» з’являється саме зараз, коли українське кіно на підйомі», – зазначив віце-прем’єр-міністра України.

Після того ведучий вечора Олександр Скічко запросив на сцену керівного партнера інвестиційної компанії TA Ventures, ініціатора створення Української кіноакадемії та проведення першої Національної кінопремії, голову Наглядової ради Української кіноакадемії, президента Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторію Тігіпко та голову Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка.

«Важливо, що в Україні є своя Кіноакадемія, адже об’єднання кінопрофесіоналів впливають на кількість та якість майбутніх українських фільмів. Ми разом з членами Кіноакадемії зробимо усе, щоб в Україні ставало якомога більше якісного фестивального та комерційного кіно », – сказала Вікторія Тігіпко та запросила на сцену польського режисера, співзасновника та члена Правління Європейської кіноакадемії Кшиштофа Зануссі.

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко назвав сьогоднішній день фантастичним для українського кіно, адже саме сьогодні Президентом України Петром Порошенком був підписаний закон України про державну підтримку кінематографії та саме сьогодні вперше вручається «Золота Дзиґа».

«Я вітаю вас із першою церемонією Національної кінопремії. Вона необхідна для такої великої країни та для вашого кінематографу», – сказав почесний гість церемонії Кшиштоф Зануссі.

Лауреатом Національної кінопремії за внесок у розвиток українського кіно стала народна артистка України Лариса Кадочникова.

Почесну нагороду Ларисі Кадочниковій вручили народний артист України, міністр культури України Євген Нищук та заступник голови Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

«Сьогодні дуже історична подія. За останні роки ми отримували звістки з інших міжнародних кінофестивалів про наших митців, в той самий час у нас на Батьківщині є премія», – наголосив міністр культури України Євген Нищук.

«Я щаслива! Я вдячна всім кіноматографістам та хочу цю нагроду присвятити двом великим режисерам – Сергію Параджанову та Юрію Іллєнку», – сказала Лариса Кадочникова, отримуючи нагороду.

Лауреата у цій номінації визначала Національна спілка кінематографістів України.

«Золоту Дзиґу» у номінації «Найкращий актор другого плану» отримав Микола Боклан за роль у фільмі Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці».

Нагороду лауреату Національної кінопремії вручила акторка театру та кіно Римма Зюбіна.

«Хочу поклонитися мамі, татові, нашій Україні. Хочу щоб вона квітла й завжди була з кіно, з прекрасним кіно», – сказав переможець.

«Золоту Дзиґу» у номінації «Найкращий ігровий короткометражний фільм» отримала стрічка «Кров’янка» режисера Аркадія Непиталюка та продюсера Максима Асадчого.

Нагороду лауреату Національної кінопремії вручили член Наглядової Ради, арт-директор Української кіноакадемії Алік Шпилюк та член Наглядової ради Української кіноакадемії, генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич.

«Коли ми говоримо про короткометражні фільми, то саме з ними пов’язано найбільше нагород на міжнародній фестивальній арені, тож я сподіваюся, що українські фільми будуть продовжувати отримувати найвищі звання і надалі», – сказав у своїй промові член Наглядової ради, арт-директор Української кіноакадемії Алік Шпилюк.

«Неймовірно приємно отримувати цей приз, а ще приємно, що ми вчимося чесно дивитися на своє відображення, на себе, адже у цьому фільмі воно є. Частка мого життя пішла у сценарій стрічки», – сказав режисер стрічки «Кров’янка» Аркадій Непиталюк.

У номінації «Найкращий композитор» статуетку Національної кінопремії «Золота Дзиґа» отримала Алла Загайкевич, композитор документального фільму Остапа Костюка «Жива ватра».

Нагороду переможцю вручив український музикант, композитор, громадський діяч, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

«Я йшов сюди з почуттям заздрості, тому що вручатиму цей прекрасний приз у номінації, в якій усе життя сам хотів бути, – сказав Святослав Вакарчук, – я гордий стояти зараз на цій сцені та бути присутнім на першій церемонії Національної кінопремії».

«Музику до фільму писала не я. Думаю, що музику пише вся команда. Щиро бажаю, щоб кожна велика кінокоманда відчувала цей спільний дух підтримки», – сказала Алла Загайкевич.

Також Національною кінопремією у номінації «Найкращий оператор-постановник» було відзначено операторів-постановників «Живої ватри» Микиту Кузьменка та Олександра Позднякова.

«Золоту Дзиґу» у номінації «Найкращий оператор-постановник» їм вручив член Правління Української кіноакадемії, режисер, сценарист, кінооператор Валентин Васянович.

Акторка Наталя Васько здобула перемогу у номінації «Найкраща акторка другого плану» за роль у фільмі Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці».

Член Української Кіноакадемії, актор, режисер, сценарист Віктор Андрієнко вручив нагороду лауреату першої Національної кінопремії.

«В дитинстві я думала, якщо глядачам, які на мене дивляться, сподобається, то я не даремно на сцені. Для мене це вперше, що мене відзначили. Я вдячна трьом людям, трьом китам: продюсеру, сценаристу та режисеру стрічки «Гніздо горлиці». Я щаслива!» – сказала акторка.

Стрічка Манука Депояна та продюсерів Дмитра Белінського, Ігора Роми та Ірини Манжосової «Микита Кожум’яка» стала переможцем у номінації «Найкращий анімаційний фільм».

Нагороду за «Найкращий анімаційний фільм» вручив генеральний продюсер компанії Star Media – партнера Української кіноакадемії, член Української кіноакадемії Влад Ряшин.

«Велике дякую, у мене бракує слів. Скажу одне – фільм народився в любові, яку я відчуваю досі», – сказав режисер.

Олександр Батенєв та Сергій Бржестовський отримали статуетку «Золота Дзиґа» у номінації «Найкращий художник-постановник» за роботу над фільмом Олени Дем’яненко «Моя бабуся Фані Каплан».

Нагороду лауреату першої Національної кінопремії вручили член Української кіноакадемії, режисер, сценарист, продюсер Вікторія Трофіменко та член Української кіноакадемії, актор, режисер, сценарист Ахтем Сеітаблаєв.

«Дякую всій кінематографічній спільноті, Кіноакадемії, за те, що ми маємо честь бути присутніми на врученні Національної кінопремії «Золота Дзиґа». Ми працюємо над декораціями та зображенням, однак без акторів – це було б ніщо. Я хочу подякувати нашим акторам», – сказав художник-постановник стрічки «Моя бабуся Фані Каплан» Сергій Бржестовський.

Олена Дем’яненко та Дмитро Томашпольський здобули перемогу в номінації «Найкращий сценарій» за роботу над фільмом Олени Дем’яненко «Моя бабуся Фані Каплан».

Нагороду лауреатам першої Національної кінопремії вручив письменник та сценарист, член Української кіноакадемії Андрій Курков.

У своєму виступі переможці подякували тим, хто придумав Національну кінопремію, зазначивши, що «це вселяє надію на те, що цей кінопроцес буде незворотнім».

Фільм Сергія Буковського та продюсера Максима Асадчого «Головна роль» став лауреатом Національної кінопремії у номінації «Найкращий документальний фільм».

Нагороду переможцям вручив член Правління Української кіноакадемії, кінознавець, кінокритик Володимир Войтенко.

Режисер фільму зазначив, що документальна номінація була найсильніша з усіх інших. Жанр документального кіно в Україні, за словами Сергія Буковського, як і раніше представляє якісні роботи.

Тарас Ткаченко здобув перемогу у номінації першої Національної Кінопремії «Найкращий режисер» (Премія ім. Ю. Іллєнка) за роботу над стрічкою «Гніздо горлиці».

«Золоту Дзиґу» лауреату першої Національної кінопремії вручила народна артистка України Людмила Єфименко. «Я щаслива, що маю честь відкрити цей конверт та назвати ім’я найкращого режисера», – сказала вона.

«Я чекав цього, але все одно перехоплює дух. Перша Національна кінопремія проходить не даремно у квітні, тож нехай український кінематограф продовжує квітнути!» – сказав у своїй промові режисер Тарас Ткаченко.

Перемогу у номінації «Найкраща акторка» отримала Римма Зюбіна, виконавиця головної ролі у стрічці Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці».

«Золоту Дзиґу» лауреату першої Національної кінопремії вручив член Правління Української кіноакадемії, режисер, сценарист, продюсер Роман Балаян.

«У 19 років я зіграла головну роль в театрі у виставі «Хочу зніматися в кіно», і це була моя мрія. Нині я і далі мрію продовжувати грати та зніматися в кіно», – сказала акторка.

Переможцем у номінації «Найкращий актор» став Віталій Лінецький (посмертно), виконавець головної ролі у стрічці Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці».

Отримав статуетку першої Національної кінопремії «Золота Дзиґа» за свого батька син Віталія Лінецького. Нагороду йому вручила акторка театру та кіно Наталя Васько.

«Для нашої родини батько є гордістю. Ми раді, що навіть через три роки після смерті його не забувають і присуджують такі нагороди», – сказав син переможця.

Перемогу в номінації «Найкращий фільм» здобула стрічка «Гніздо горлиці» режисера Тараса Ткаченка й продюсерів Володимира Філіппова, Андрія Суярко, Алли Овсяннікової.

Нагороду за найкращий фільм вручив голова Правління Української кіноакадемії, режисер, сценарист, актор Михайло Іллєнко.

Михайло Іллєнко зазначив: «Швидкість, з якою зараз академія взялася за цю нелегку справу, зумовлена тим, що взагалі Україна дуже запізнилася з цим. На жаль, у нас такого інструменту, як кіноакадемія, раніше не було. Дуже добре, що вона починає свій шлях».

«Насамперед, хочеться подякувати бійцям за наші нагороди. Подякувати тим, хто може завтра загинути, адже ми завдяки їм маємо таке свято, маємо майбутнє, маємо змогу знімати кіно», – сказав режисер Тарас Ткаченко.

Офіційна інформація

Коментарі