втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

20 лютого 2017 року відкрилося приймання заявок на членство в Українській Кіноакадемії. Подати заявку на вступ можна до 19 березня 2017 року (включно), заповнивши онлайн форму.

Кожна кандидатура, запропонована на вступ до Кіноакадемії, повинна відповідати таким вимогам у одній із трьох категорій:

I категорія – представники кіноіндустрії (громадяни України), які, починаючи з 1991 року, брали участь як автори (актори, сценаристи, режисери, оператори, художники-постановники чи композитори) чи продюсери у створенні:

  • одного і більше повнометражних ігрових фільмів;
  • трьох і більше короткометражних фільмів та/або документальних чи анімаційних фільмів.

II категорія – діячі культури, мистецтва та кіноіндустрії, які зробили суттєвий внесок у розвиток та просування українського кінематографа (серед них дистриб’ютори, кінокритики та керівники міжнародних кінофестивалів).

III категорія – меценати та спонсори вітчизняного кінематографа.

Українська Кіноакадемія – це об’єднання експертів і професіоналів у галузі кіно та кіновиробництва. Об’єднання засноване з метою всебічної підтримки та розвитку національного кінематографа. З 2017 року Українська Кіноакадемія проводитиме вручення Національної Кінопремії.

Головною місією Кіноакадемії є популяризація українського кіно в Україні та за її межами, зокрема шляхом:

  • організації заходів, під час яких експерти кіногалузі об’єктивно визначатимуть найкращі досягнення та персоналії у національному кінематографі;
  • організації заходів, під час яких кіноглядачі матимуть змогу ознайомитися з новинками українського кіно;
  • фінансування освітніх кінопрограм.

Ініціатором створення Української Кіноакадемії є Одеський міжнародний кінофестиваль.

Вікторія Тігіпко, президент Одеського міжнародного кінофестивалю, ініціатор створення Української Кіноакадемії та Національної Кінопремії: «Нашою головною місією завжди був розвиток кіноіндустрії та популяризація українського кінематографа у всіх напрямах – як в Україні, так і на міжнародній арені. Ми бачимо, що сьогодні українська кіноіндустрія перебуває на етапі оновлення – з новим натхненням, талантами та ідеями. І я рада, що ОМКФ відіграє важливу роль у цьому процесі. Кожна країна, що турбується про майбутнє свого кінематографа, має національні премії та кіноакадемії. Досі в Україні не було аналогічної організації. Тому ми виступили з новою ініціативою – об’єднати кінематографістів в Українській Кіноакадемії, а також створити Національну Кінопремію. Ми віримо у великий потенціал українського кіно і робимо усе для того, щоб національний кінематограф став значущою частиною культурного життя нашої країни!»

Заснування Кіноакадеміі? відбувається за підтримки Державного агентства Украі?ни з питань кіно.

Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно: «Створення власної Кіноакадемії є важливим етапом розвитку українського кіно, який не міг не статися. І добре, що це відбулося саме зараз. Заснування цього професійного об’єднання свідчить про рівень зростання кіноіндустрії. Я вважаю, що Національна Кінопремія є важливим інструментом створення інституту кінозірок, адже професійне визнання є значущою мотивацією для кіномитців творити далі. При цьому важливо, що ця премія покликана вивести під світло софітів також тих людей, котрі працюють в тіні своїх зіркових колег, але без яких кінопроцес був би неможливим»

Українська Кіноакадемія діє згідно з Регламентом Першої Національної Кінопремії.

До функцій членів Кіноакадемії входить:

  • Формування складу Правління Кіноакадемії;
  • Участь у голосуванні за переможця Національної Кінопремії у short-list кожної з номінацій. Short-list попередньо сформований членами Правління;
  • Участь у заходах Української Кіноакадемії.

Кожен член Кіноакадемії може висунути свою кандидатуру на посаду члена Правління Української Кіноакадемії. Правління складається з 15 членів на чолі з Головою Правління.

До функцій Правління Кіноакадемії входить:

  • Перегляд заявок та формування short-list фільмів та персоналій, які беруть участь у Кінопремії та претендують на перемогу у кожній номінації;
  • Визначення пріоритетних напрямів діяльності Кіноакадемії;
  • Затвердження нових напрямів діяльності Кіноакадемії та нових номінацій Кінопремії під час загальних зборів Кіноакадемії;
  • Вирішення інших питань, що є компетенцією Правління Кіноакадемії.

Алік Шпилюк, арт-директор Української Кіноакадемії та Національної Кінопремії, член Європейської кіноакадемії: «Ми вирішили ініціювати створення Української Кіноакадемії та започаткувати вручення Національної Кінопремії, щоб відзначити заслуги наших акторів, режисерів, продюсерів, операторів, сценаристів та інших авторів фільму. Ми хочемо, щоб робота українських кінематографістів була популярна та гідно оцінена. Тому, головна мета роботи Кіноакадемії – об’єднати професіоналів та експертів в галузі кіно для підтримки вітчизняного кінематографа та зробити суттєвий внесок у популяризацію національного кінематографа в нашій країні»

Починаючи з 2017 року, Українська Кіноакадемія щорічно проводитиме вручення нагород Національної Кінопремії.

Катерина Мелеш, перший заступник голови правління з роздрібного бізнесу АТ «ТАСКОМБАНК»: «Для АТ "ТАСКОМБАНК" підтримка національного кінематографа – це своєрідна соціальна місія. Це така ж невід’ємна частина політики нашого банку, як надання банківських послуг на найвищому рівні, як фінансова ефективність. Ми цілком і повністю підтримуємо ініціативу створення в Україні Кіноакадемії і віримо, що завдяки цьому новому проекту український кінематограф міцнішатиме, ставатиме професійнішим і, найголовніше, популярнішим серед глядачів. Впевнені, що на цей новий національний проект чекає успішне майбутнє, і він відкриє нам не тільки нові імена, але і нові цікаві сторінки вітчизняного кіномистецтва».

Національна Кінопремія – українська премія в галузі кіно, що створена з метою популяризації національного кінематографа та видатних досягнень особистостей, які сумлінно працюють над створенням вітчизняних фільмів. Премія представлена у 14 номінаціях.

Влад Ряшин, засновник та генеральний продюсер Star Media: «Ініціатива Одеського Міжнародного Кінофестивалю створити Національну Кінопремію, партнером якої виступила компанія Star Media, цілком закономірна подія. На мій погляд, це новий крок на шляху становлення кіноіндустрії в Україні. Створення Кінопремії свідчить про те, що кіно є, і воно розвивається, є талановиті сценаристи, режисери, оператори, актори. І кожна перемога в Національній Кінопремії, кожна отримана статуетка буде новим стимулом для кінематографістів, поштовхом до нових творчих звершень і перемог не тільки в Україні, а й за її межами. Національна Кінопремія, чи то «Сезар» у Франції, «Гойя» в Іспанії, BAFTA в Великобританії і багато інших – це престиж країни на світовій арені, свідоцтво того, що в країні є індустрія кіно. А це, в свою чергу, імідж України як цікавого партнера і залучення надалі інвестицій у вітчизняний кінематограф».

Головним символом Національної Кінопремії стане статуетка «Золота Дзиґа», що втілює у собі образ стрімкості та невпинного розвитку.

Офіційна інформація

Коментарі