втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

У середу, 11 травня, о 17:00, в Синій залі столичного Дому Кіна Юрій Шевчук, автор Сценарної Майстерні, прочитає публічну лекцію «Що таке національний кінематограф. Світовий досвід і українська практика».

У лекції обговорюватиметься питання про те, що таке національний кінематограф із точки зору сучасних його теорій, що побутують на Заході. За якими рисами визначають національний фільм у США, Великій Британії, Франції, Росії. Яке значення в національному фільмі мають сюжет-оповідь, мова, актори, режисер, глядач, виробник, ринок, уряд. Якими засобами національну ідентичність типово виражають на екрані сьогодні, коли глобалізація супроводжується посиленням націоналістичних настроїв у світі.

Юрій Шевчук працює лектором української мови та культури Департаменту слов’янських мов та Інституту ім. Аверела Гаримана Колумбійського університету, Нью-Йорк, США, викладаючи курси «Історія українського кінематографа», «Совєтський, пост-совєтський, колоніальний, постколоніальний кінематограф». Він є засновником і директором Українського кіноклубу Колумбійського університету, пише й публічно виступає про проблеми українського кінематографа, культури та ідентичности.

Тексти Юрія Шевчука на СМ:

Коментарі