втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

Підліток з Лас-Веґаса Чарлі Брюстер (Антон Єльчин) живе звичайним підлітковим життям: навчається у школі, дружить з товаришами та зустрічається з першою красунею класу. Натомість його колишній друг Ед, якого всі вважають парією, намагається звернути увагу Чарлі на пропажу їхнього однокласника. Більше того, Ед впевнений, що до злочину причетний новий сусід Чарлі - Джеррі (Колін Фаррелл), який насправді є вампіром. Чарлі, звісно, не вірить товаришу, проте незабаром переконується, що той мав рацію.

Фільм "Нічка страху", що він від 18 серпня демонструється в українському кінопрокаті, є римейком картини 1985 року режисера та сценариста Тома Голланда. Тодішня історія розповідала про страхи підлітка перед першим сексуальним контактом, а також була варіацією на тему Дракули. Досьогодні картина цікава своїми спеціальними ефектами та особливо гримом, який переконливо зображав вампірські перетворення. У всьому іншому стрічка явно залишилася у своєму часі.

Відповідно, сучасна "Нічка страху" споряджена по-сучасному. Йдеться не тільки про технічний бік справи, грим, спеціальні ефекти, 3D, яке доречне у цій картині, як ні в якій іншій. Мова також про суто ідейний бік справи.

Картина виходить після трилогії "Сутінки", відповідно, сприймається багатьма, як чергова голлівудська спроба поспекулювати на популярній темі. Більше того, у самій картині герої згадують знамениту вампірську саґу, зневажливо називаючи її "вигадкою".

І справді, "Нічка страху" цілком полемічна до "Сутінок". Взагалі вампір, будучи одним з найпопулярніших героїв горору, завше сприймався як ще одна кінематографічна метафора. Найчастіше вампіри символізували заборонену або притлумлювану сексуальність, яка інколи набувала нетрадиційних форм, як, скажімо, у картині "Інтерв'ю з вампіром", де під кровопивцями були сховані люди нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Вампір у "Сутінках" позначає собою все ту ж невідворотну сексуальність, яка подана через сприйняття дівчинки-підлітка. Відповідно, у цьому світі є "добрі" вампіри, яких можна любити та вампіри "злі", з якими слід боротися.

"Нічка страху" відкидає усі ці дівочі марення, аби вивести на сцену чисте зло. За духом картина нагадує "Вампірів" Джона Карпентера, де також не було місця декадентській чарівності, а була тільки важка робота з ліквідації вампірських "гнізд".

Фільм вартий перегляду насамперед любителям жанру, бо це справді історія про упирів, а не про почуття. Тут багато крові, страху та відповідного задоволення, недосяжного профанам.

Кілька слів про акторів. Антон Єльчин, якому двадцять два, цілком може зійти за сімнадцятирічного, особливо поряд із Коліном Фарреллом та Тоні Коллетт, яка грає його маму. Проте поряд зі справжніми сімнадцятирічними він виглядає надто дорослим, крім того, всі пам'ятають, що це саме він зіграв батька Джона Коннора у четвертому "Термінаторі". І все ж Єльчин і тут виглядає на своєму місці. завдяки неймовірній органічності цього актора.

Колін Фаррелл цілком переконливий у ролі вампіра. Він, звісно, не переграв Кріса Сарандона з оригінального фільму, проте ірландська харизма не підвела актора і цього разу.

Ще однією удачею стрічки є Крістофер Мінц-Плассе, ровесник Єльчина, який зіграв того самого однокласника Еда, якому згодом довелося розплачуватися за свої підозри.

 Мінц-Плассе належить до категорії акторів, які грають одну роль - неприємних аутсайдерів, і, цілком можливо, що саме у цій картині він досяг свого апогею.

 УП. Життя, 19.08.2011

Коментарі