втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська   

Режисер позаминулорічного гіта "Подружки нареченої" Пол Фейґ знову взявся за "жіночу тему", щоправда, зняв вже не романтичну комедію, а справжній детектив про двох правоохоронниць, які втирають носа колегам-чоловікам та злочинцям. У головних ролях в картині знялися харизматична "товстунка" Мелісса МакКарті, яка було зіркою "Подружок нареченої", і Сандра Баллок, що вона уславилася роллю агентки ФБР у комедії "Міс Конгеніальність".

В "Озброєних та небезпечних", що від 1 серпня в українському прокаті, Баллок знову грає офіцера ФБР, амбітну кар’єристку Сару Ешборн, яку через пихатість і самовпевненість ненавидять колеги по роботі. Заради чергового підвищення по службі їй доводиться вирушити до Бостона, щоби піймати тамтешнього наркоторгівця. Проте їй не впоратися без допомоги місцевого детектива Шеннон Маллін – гострої на язик похмурої жінки, яка знає бостонські вулиці, як свої п’ять пальців. Партнеркам доводиться звикати одна до одної заради спільної мети.

Сценаристка фільму Кетті Діпполд стверджувала, що надихалася класичними buddy-cop movies – де двоє несхожих за характером напарників-поліцейських ставали найкращими друзями, розслідуючи якусь небезпечну справу. Сама Кеті росла на фільмах на кшталт "Смертельній зброї", проте їй не подобалося, що в них жінки завжди залишалися на другому плані. Тож, написавши "Озброєних та небезпечних", Діпполд здійснила свою дитячу мрію і дала жінкам стати рівноцінними героїнями бойовиків, а не лише декоративними додатками до чоловічої звитяги.

Її Сара та Шеннон – неймовірно круті дівчата, які можуть і з кулеметом піти на злочинця, і перепити всіх у барі, і завернути міцне слівце у суперечці з начальником. Жарти у фільмі цілком відверті, майже на грані сортирного гумору, і не останнє місце у ньому займає глумління над чоловіками, якім дістається за сексизм та зверхність. Проте автори картини не дозволяють собі справді ризикованих випадів, залишаючись у традиційному для американських "дорослих комедій" полі жартів над расизмом, сексом, гендером, а також родинними цінностями.

Родина займає важливе місце у фільмі, щоправда, "Озброєні та небезпечні", слідуючи сучасним тенденціям, розповідають радше про новостворене сестринство двох "фріків", аніж про традиційну американську сім’ю. Режисер картини Пол Фейґ стверджував, що намагався поєднати комедію із екшном, і йому це безперечно вдалося. Можливо, "Озброєні та небезпечні" – не найбільш інтелектуальне видовище, але воно справді смішне та дуже динамічне.

УП. Життя, 02.08.2013

Коментарі