втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська   

Після низки непростих драм іспанець Педро Альмодовар повертається до жанру комедії, і знімає легковажну літню історію, сповнену звичної для нього квір-ексцентрики та еротизму. Приємно, що стрічка "Я дуже збуджений", що з 23 травня в українському прокаті,  змогла таки потрапити в українські кінотеатри, адже вона торкається табуйованих і дражливих для нашого суспільства тем – гомо- та бісексуального кохання, вживання наркотиків та подружніх зрад.

Ця картина повністю виправдовує свою назву, бо нестримне сексуальне збудження відчувають практично усі її герої. Йдеться пасажирів та екіпаж літака, який здійснює рейс Мадрид-Мехіко. Вже з перших хвилин фільму стає зрозуміло, що політ не зможе закінчитися нормально, адже не дуже сумлінні стюарти згодовують пасажирам економ-класу кінську дозу заспокійливого. І поки більшість людей спить у своїх кріслах, вони починають пиячити і з’ясовувати стосунки між собою.

Пасажири бізнес-класу намагаються поскаржитися пілотам, але зазнають поразки через власну ексцентричність. У їхньому відсіку зібралися вкрай химерні особистості: нечистий на руку бізнесмен, немолода домінатрікс, яка грається у "господиню та раба" із найвпливовішими чоловіками Іспанії, сексуально невдоволена жінка-екстрасенс, загадковий мексиканець у костюмі, наркоман із молодою дружиною та відомий телевізійний актор із проблемами в особистому житті.

Серйозне пошкодження шасі змушує пілотів готуватися до аварійної посадки десь у Толедо. Та поки вони чекають на вільну смугу, стюарти вирішують розважити пасажирів та домішують їм у коктейль мескалін. Після цього на борту літака розпочинається справжня оргія, до якої долучаються усі члени екіпажу та пасажири. Наркотики розв’язують їм язика, і виявляється, що перший пілот потайки від дружини зустрічається зі стюартом, другий пілот мріє спробувати секс із хлопцем, а жінка-екстрасенс готова позбавитися набридлої цноти вкрай нестандартним способом.

Альмодовар не відмовляє собі у задоволенні подражнити глядача вкрай відвертими розмовами і вчинками. Проте він не дозволяє собі жодної брутальності, залишаючи деталі сексуальних оргій, а також саму авіакатастрофу, за межами кадру. Нам залишається лише послуговуватися власною фантазією, уявляючи, що відбувається за дверима бортового туалету чи у кабіні пілотів. У цих різких візуальних "провалах" і ховається комічний ефект від картини.

"Я дуже збуджений" – це стрічка, де яскрава виклична квір-естетика повністю домінує над сюжетом. Альмодовар, із легкістю своїх ранніх картин, веде оповідь про істерики, мінети, ревнощі та складнощі родинних стосунків. На початку своєї кар’єри режисер осмислював спадщину режиму Франко, а ось тепер звернувся до нових проблем іспанського суспільства – фінансової кризи, страйків та секс-скандалів. Та попри цей контекст, режисеру вдалося зняти легку та яскраву картину, в якій усі проблеми легко вирішуються сексом та піснями-диско на висоті кількох тисяч кілометрів над землею.

УП. Життя, 24.05.2013

Коментарі