втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська 

Свою дебютну стрічку «Їхня перша ніч»/ Nuit #1, що від 30 серпня в українському кінопрокаті, молода канадська режисерка та сценаристка Енн Емон присвятила актуальній для кожного молодого покоління темі відрази до оточуючої дійсності. Герої фільму багато говорять про свій життєвий досвід та душевний біль. Вони звертаються насамперед до глядача, якому доведеться уважно слухати усі ці теревені і мізкувати над почутим після закінчення фільму.

У стрічці йдеться про вчительку молодших класів Клару та безробітного художника Ніколая, які познайомилися на дискотеці і згодом опинилися в одному ліжку. Після швидкого сексу та похапливих гігієнічних процедур, Клара намагається непомітно втекти з квартири нового знайомого, проте хлопець її зупиняє. Решту ночі випадкові коханці сповідаються один одному, і, схоже, доходять у фіналі до катарсису.

Дія стрічки замкнута у тісних стінах квартири Ніколая, і кожен вихід героїв назовні обертається для них невеликою драмою. Зрештою, у фільмі йдеться про втечу від зовнішнього світу, відтак кожен із героїв обирає найзручнішу для нього форму екскапізму – Клара віддається чуттєвим насолодам, а Ніколай майже не виходить зі свого помешкання, читаючи Вікіпедію. Та попри ці відмінності, хлопець та дівчина насправді мало відрізняються одне від одного.

Їхнє спілкування – це, по суті, монолог, і жоден із персонажів не розраховує на відповідь. Вони говорять про відсутність сенсу життя, про розчарування від буденного існування, про огиду до оточуючого світу. І хоча йдеться про доволі банальні речі, Катрін де Леан та Дімітрі Сторож, які втілили Клару та Ніколая, грають настільки натхненно та щиро, що у якийсь момент викликають співчуття до своїх розгублених та дезорієнтованих героїв.

Український емігрант Ніколай заявляє, що не цікавиться ані політичним життям колишньої батьківщини, ані проблемами Квебеку, який дав йому притулок. Натомість Клара марно намагається привернути увагу нового знайомого до улюблених творів місцевих авторів. Чужина не відкрила українцеві шлях до кращого життя, а канадка не отримала від нового співвітчизника сподіваного співчуття та підтримки.

Стрічка "Їхня перші ніч" цілковито позбавлена динаміки, а її мізансцени статичні та театральні. Фільм знято на середніх та близьких планах. Навіть першу сцену сексу зафільмовано максимально безбарвно. Безперечний плюс фільму у його неприглядній реалістичності, проте інколи здається, що герої занадто драматизують свої страждання.

УП. Життя, 31.08.2012

Коментарі