втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

2012 виявився щедрим на екранізації класичної казки братів Ґрімм про Білосніжку та сімох гномів. Нещодавно ми бачили фільм індійського візіонера Тарсема Сінґха "Білосніжка: Помста гномів", а відтак на українських екранах версія режисера-дебютанта Руперта Сандерса, де головні ролі виконують Крістен Стюарт та Шарліз Терон. Проте ці картини принципово різні: Сінґх зняв барвисту ексцентричну казку із боллівудським фіналом, а у Сандерса вийшло досить похмуре фентезі із елементами горора.

Новочасна історія про Білосніжку має небагато спільного із оригінальною казкою. У фабулі та ж оповідь про принцесу, яку намагається вбити мачуха-відьма. Проте сюжет у фільмі значно страшніший та кривавіший. Усі чаклунства відьми детально відтворені, зокрема, спілкування із дзеркалом-примарою, висмоктування молодості з юних дівчат та пожирання пташиних сердець. Сама Білосніжка виявляється спортивною та прудкою юнкою в шкіряних штанях, яка після років ув’язнення у башті гарно плаває, добре їздить верхи та навіть володіє мечем.

Замість одного казкового принца Білосніжка має аж двох залицяльників на вибір. Окрім гномів, їй допомагає Мисливець, син герцога, представниці річкового народу та чарівні феї. Зрештою, картина за жанром є найближчою до фентезі, що базується на середньовічних легендах і розповідає про вигаданий край із його власною географією та законами природи. Стрічка, вочевидь, створена за лекалами "Володаря кілець" Пітера Джексона та "Аліси в країні Див" Тіма Бартона, але навіть із цими запозиченнями виглядає напрочуд ефектно.

Сюжетні повороти картини важко передбачити і тому цікавість під час її перегляду не спадає до фіналу. "Білосніжка та Мисливець" також дуже красива стрічка, в якій можна побачити величні краєвиди, вигадливі та пишні декорації, а також вишукані й химерні костюми. Найбільше костюмери та гримери попрацювали над образом лихої королеви, яка впродовж всього фільму явно була "на світі всіх милішою", особливо якщо порівнювати її із простуватою Білосніжкою.

"Білосніжка та Мисливець" - доволі жорстока картина. І хоча у ній королеві не довелося танцювати до смерті у залізних черевиках, насилля та різних жахіть там навіть забагато, як на дитячий рейтинг PG-13. Особливо видовищною вийшла фінальна батальна сцена, зокрема, атака кінноти на чолі із Білосніжкою, закутою в лати із мечем та щитом у руках.

УП. Життя, 01.06.2012

Коментарі