втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська 

У житті, та й в кіно, товстунам доводиться нелегко. Їх уявляють та зображають або добродушними веселунами, або ж безвольними жертвами власної ненаситності. Тим паче, що сучасні стандарти краси не надто лояльні до зайвих кілограмів. Комедія "Товстуни" іспанського режисера Даніеля Санчеса Аревало, що вона від 25 серпня в українському прокаті, розвіює міфи про огрядних людей і торкається тем, які виявляються цікавішими за банальну боротьбу із зайвою вагою.

У центрі фільму - група "анонімних товстунів". Тут немає головних і другорядних героїв - усі члени групи однаково важливі для сюжету. І кожен із товстунів має свої причини, аби схуднути.

Релігійна Софі (Летиція Герреро) збирається заміж за члена своєї общини. Закохані утримуються від сексу до шлюбу, проте дівчина боїться, що у першу шлюбну ніч розчарує чоловіка. Та чи вартий обранець її жертв?

Леонор (Марія Моралес) дванадцять років зустрічалася із хлопцем і тепер важко переносить розлуку із ним. Очікуючи на його повернення з-за кордону, вона нудьгує і все більше зловживає їжею. А оскільки коханий пам'ятав її стрункою, жінка прагне схуднути до його приїзду.

Енріке (Антоніно де ла Торре) колись був зіркою телереклами, але погладшав і втратив роботу. Продюсер передачі пообіцяв відібрати в нього будинок, проте не встиг, ставши жертвою нещасного випадку, що його мимоволі влаштував Енріке. Поки продюсер у комі, Енріке із почуття вини заводить роман із його дружиною. Ці стосунки не дуже влаштовують чоловіка, адже він - ґей.

Андрес (Фернендо Албізу) прийшов у групу, щоби позбавитися родинного прокляття - його родичі були огрядними, але життєрадісними людьми і помирали у 50 років від проблем із зайвою вагою. Андресу - 49, і він хоче схуднути до фатального дня народження.

Допомогти усім цим людям подолати власні комплекси намагається інструктор Абель (Роберто Енрікес). Та коли його дружина вагітніє, Абель несподівано для себе розуміє, що округлі форми коханої викликають у нього огиду.

Постановник цього фільму Даніель Санчес Аревало сам пише сценарії до своїх картин і у "Товстунах" літературне начало превалює над режисерським. Стрічка концентрується на діалогах, роздумах, психологічних напівтонах, а розвиток сюжету і динаміка відходять на задній план. Героїв тут досить багато і встежити за усіма перипетіями їхнього життя важкувато, проте Аревало таки вдається якось з'єднати всі сюжетні відгалуження докупи і створити цілісну картину.

"Товстуни" міркують над самим феноменом огрядності. Адже це не лише бажання їсти безконтрольно, але й стиль життя, а для когось навіть і філософія. Зрештою, потерпати від проблем в особистому житті можуть не лише "непривабливі" з точки зору сучасної моди товстуни, але й люди із цілком "нормальними" габаритами. Так чи так, але все зводиться до старої настанови "полюби свій симптом".

Картина "Товстуни" може здатися незвичною або ж надто заплутаною, але її виручає цікава композиція, драматизм, відмінне почуття гумору та по-людськи зрозумілі проблеми героїв. Аби знятися у картині, актори пішли на своєрідний подвиг - спочатку вони повинні були набрати солідну вагу, а потім, вже під час знімального процесу, скинути її. Їхньої відваги вистачило і на досить відверті сцени, які траплялися у фільмі. Зрештою, "Товстуни" справляються враження стрічки глибокої, цікавої і дотепної.

 УП. Життя, 26.08.2011

Також на СМ про фільм «Товстуни»: Товсті та худі – яка різниця?

Коментарі