втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

З 14 до 23 травня 2014 року на Кіноринку 67-го Канського міжнародного кінофестивалю працюватиме Український національний павільйон. Організовує його діяльність Державне агентство України з питань кіно спільно з Київським міжнародним кінофестивалем «Молодість», Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» та партнером Українського павільйону МАУ. Український павільйон працюватиме на Кіноринку вже сьомий рік поспіль.

7 травня 2014 року відбулася прес-конференція «Український національний павільйон на Канському кінофестивалі». В прес-конференції брали участь перший заступник міністра культури України Олеся Островська-Люта, голова Наглядової Ради Всеукраїнського благодійного фонду "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський, генеральний директор МКФ «Молодість» Андрій Халпахчі.

Цього року Україна вперше представлена в офіційній програмі Канського кінофестивалю настільки вагомо. А саме новий повнометражний документальний фільм Сергія Лозниці «Майдан» буде представлений в офіційній програмі в якості спеціальної події. Повнометражний ігровий дебют Мирослава Слабошпицького «Плем'я» бере участь у конкурсі «Тижня критики» - найстарішої паралельної програми МКФ у Каннах. Крім того, «Плем’я» буде змагатися за «Золоту камеру» - нагороду за найкращий дебюту всіх офіційних і паралельних програмах, яку визначає окреме журі.

Реставрована стрічка Сергія Параджанова «Колір граната» буде показана в офіційній програмі Cannes Classics.

У секції Short Film Corner беруть участь 3 українські короткометражки: «Прості речі» Олександра Ратія, «Інь, і що з цим робити» Мирослави Хорошун, «Абонент» Оксани й Марини Артеменко, та два фільми, зроблені у копродукції: «Кохання змінює» (Love Changes) Джейн Капрісс (США/Україна), «Балажер. Коригування дійсності» (Balazher. Korrekturen der Wirklichkeit) Лесі Кордонець (Швейцарія/Україна).

«Плем'я» Мирослава Слабошпицького — безпрецедентний фільм-експеримент, «німе кіно ХХІ століття», в якому ролі грають глухонімі непрофесійні актори. Автор відмовляється від звуку, тому глядач не почує жодного слова, адже персонажі користуються мовою жестів, яка, однак, не перекладається озвученням чи субтитрами. «Плем’я» – драматична історія першого кохання глухонімого Сергія, який переходить в 11-й клас інтернату для дітей. Сюжет побудований на відносинах героя з однокласниками і дівчиною Анею. За словами режисера, ідея «Племені» народилася з його короткометражної стрічки «Глухота».

«Плем'я» стало одним із лише семи повнометражних фільмів, обраних до «Тижня критики» - паралельної конкурсної секції Каннського кінофестивалю, в якій беруть участь перші та другі фільми молодих режисерів. Вони змагатимуться за Гран-прі «Тижня критики». Крім того, дебютні стрічки в цій програмі (в тому числі, й «Плем'я») поборються за «Золоту камеру», приз за найкращий перший повний метр. Україна вперше представлена в цьому конкурсі, що існує вже 53 роки.

Фільм «Плем'я» знятий кінокомпанією «Гармата Фільм» за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» та фонду Hubert Bals Роттердамського кінофестивалю.

Мирослав Слабошпицький — лауреат багатьох нагород за короткометражні фільми. Наприклад, «Діагноз» та «Глухота» брали участь у Берлінському кінофестивалі в 2009 та 2010 роках відповідно, а останній також перемагав у національному конкурсі МКФ «Молодість». Попередня ж робота режисера «Ядерні відходи», серед ряду призів, отримала «Срібного леопарда» кінофесту в Локарно.

«Майдан» — нова документальна робота Сергія Лозниці, знята нещодавно під час кількамісячних протестів у Києві. За словами режисера, для зйомок Євромайдану він перервав роботу над іншим проектом, присвяченим трагедії Бабиного Яру, зйомки якого мали розпочатися влітку 2014 року. «Майдан» був знятий без фінансування, лише однією камерою і з залученням звукорежисера.

Сергій Лозниця — відомий український режисер документального та ігрового кіно, що проживає в Німеччині. Його повнометражний художній дебют «Щастя моє» став першим українським фільмом-учасником головного конкурсу Канн у 2010 році. Він також отримав «Скіфського оленя», Гран-прі «Молодості» як найкращий фільм фестивалю того ж року. А його наступна ігрова стрічка «В тумані» (2012) також була представлена в основній конкурсній програмі в Каннах та отримала нагороду Міжнародної асоціації кінопреси FIPRESCI.

У рамках роботи Українського павільйону сучасне українське кіно буде представлене готовими проектами, а також роботами, що перебувають на різних стадіях виробництва.

Вже традиційно на Каннському кіноринку будуть представлені головні українські кінофоруми: Міжнародний кінофестиваль «Молодість» та Одеський міжнародний кінофестиваль.

Український національний павільйон цього року вже сьомий рік поспіль стане майданчиком для роботи українських та європейських кінопрофесіоналів. Він об’єднає представників продакшн-компаній, а також незалежних українських режисерів і продюсерів, дистриб’юторів та фестивальних менеджерів.

Особливість роботи національних павільйонів полягає не тільки в просуванні національного кінематографу, але найголовніше – представленні іміджу своєї країни. Для України цей рік є особливим, і тому головною складовою стане представлення подій, які змінили нашу державу за останні півроку. Крім фільму «Майдан» Сергія Лозниці, в рамках роботи павільйону ми представимо фільми «Вавілон’13» творчого об’єднання «Вавілон’13», «Чорна книга Майдану. Студентський альманах» творчого об’єднання студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого (художній керівник Юрій Терещенко), добірку документальної хроніки «Громадського телебачення», присвячену Майдану.
«Громадське телебачення» є офіційним партнером Українського павільйону і буде якнайширше висвітлювати події, пов’язані з його роботою.
Довідка
Каннський кінофестиваль пройде з 14 по 25 травня 2014 року. Український національний павільйон працюватиме на Каннському кіноринку сьомий рік поспіль. Українська команда вже має у своєму доробку досягнення у галузі просування українського кіно на міжнародній арені. Що ж до участі українських стрічок у Каннському МКФ, то 2010 року стрічка «Щастя моє» Сергія Лозниці вперше представляла Україну в конкурсній програмі Каннського фестивалю. Того ж року фільм «Шантрапа» Отара Іоселіані був показаний на кінофорумі у секції спецпоказів. 2011 року між Україною та Францією було підписано Міжурядову угоду про спільне кіновиробництво. Тоді ж стрічка «Крос» Марини Вроди удостоїлася Золотої пальмової гілки в конкурсній програмі короткометражних фільмів, ставши другою українською короткометражкою, що виграла цю нагороду, після фільму «Подорожні» (Ігор Стрембіцький, 2005).

Каннський Short Film Corner – важлива платформа для режисерів короткометражних фільмів. З 2004 року продюсери та режисери обрали Short Film Corner для презентації своїх фільмів, обговорень майбутніх проектів та втілення їх у життя.

Державне агентство України з питань кіно (Держкіно України) є центральним органом виконавчої влади України, діяльність якого спрямована на формування та реалізацію державної політики у сфері кінематографії. Сьогодні Держкіно України здійснює заходи щодо підготовки проектів нормативно-правових актів, пов’язаних з забезпеченням державного протекціонізму по відношенню до національного фільму, розширення джерел фінансування вітчизняного кіновиробництва, стимулювання розвитку української кіноіндустрії і технічного переоснащення галузі. Перед Агентством поставлено завдання забезпечити створення належних правових та економічних умов для відновлення національного кіномистецтва та конкурентоспроможної на міжнародному ринку кіноіндустрії.

Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» є благодійною організацією, що на засадах добровільності об’єднала однодумців, які спрямовують свої зусилля на створення та реалізацію доброчинних культурологічних та освітніх проектів й програм в Україні.

Центр Олександра Довженка є єдиним в Україні державним підприємством, що опікується збереженням, відновленням, вивченням і примноженням Національного фільмофонду України. Здійснює наукові дослідження в галузі кінематографії, укладає й видає довідникову літературу з історії кіно, спеціалізовані кіновидання. Одним із основних завдань центру є популяризація українського кінематографу.

Програма українських заходів на Канському кіноринку, Канни, Франція
Дата Подія
15 травня, четвер
16:00,
Український павільйон Презентація національного конкурсу міжнародного кінофестивалю "Молодість" і Всеукраїнського благодійного фонду "Ініціатива заради майбутнього", а також українських учасників програми Short Film Corner в Каннах
16 травня, п'ятниця
16:00,
Український павільйон Презентація дитячих фільмів та проектів та дитячого міжнародного конкурсу фестивалю "Молодість":

«Трубач» (ігровий), «Сторожова застава» (ігровий), «Бабай» (анімація), «Лежень» (анімація), «Птахи» (анімація), «201» (анімація), «Пригоди Котигорошка та його друзів» (анімація), «Крамниця співочих пташок» (анімація), «Книга тіней» (анімація), «Дрімучий ліс» (анімація), «Айсберг» (анімація), «Жужа» (анімація), «Віктор робот» (анімація), «Дівчинка з риб’ячим хвостом» (анімація), «Чудове чудовисько» (анімація), «Легенди трипілля» (анімація)

19 травня, понеділок
16:00,
Український павільйон Презентація проектів на тему Майдану:

 альманах «Вавилон'13»
 студентський альманах «Чорна книга Майдану»
 програма «Громадського телебачення»
20 травня, вівторок
13:00,
Український павільйон Презентація Одеського міжнародного кінофестивалю

За офіційним прес-релізом

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: