втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Експерт Конкурсної комісії проекту «Дивись українське – твори своє майбутнє!», голова ГО Культурна Асамблея Олена Салата – про конкурс кіносценаріїв, в якому може взяти участь буквально кожен охочий... 

Олена Салата, kultprostir.ua

Іноді здається, що ми застрягли в безнадії та зрадах. Коли ми вже не відчуваємо твердої землі під ногами, коли обличчя змінюються масками, а біле насправді виявляється чорним або ще аби-яким.

Але це все лише здається…

На що має опиратися свідомість людини в такі мінливі часи? Що може стати її опорою в цьому шаленому вирі інформаційних потоків та вихорів? Тільки те, що є в нас самих, власне, те, за що ми можемо віддати своє життя, добробут, ресурси і час. Це – наші цінності, власні і суспільні. Звісно, вони у кожної людини індивідуальні, але є те, що зібрало нас на цій нашій землі у ці непрості часи, те, що змушує нас прислухатися один до одного, підставляти плече, ставати разом до праці, довіряти і любити.

«Дивись українське – твори своє майбутнє!» – новий комунікаційний проект про своє, про свої цінності, свій вибір і довід, про свої мрії і мандри, про своє майбутнє. Це своє будь-хто, без обмежень, може реалізувати через участь у Конкурсі кіносценаріїв сценарних заявок та сценарних ідей «СВОЄ КІНО» до короткометражних ігрових фільмів, який розпочався цієї осені та триватиме до 22 січня і є першим етапом комплексного проекту «Дивись українське – твори своє майбутнє!».

За результатами конкурсу буде відібрано 20 найкращих сценаріїв і до осені 2017 року відзнято 20 фільмів «короткого метру», які демонструватимуться перед початком сеансів у кінотеатрах, а також на телеканалах України. Двадцять переможців отримають авторські гонорари, а головне – можливість екранізації свого сценарію за кошти проекту. Натомість, якщо автор сценарію не готовий самостійно створювати короткометражний фільм, то його підтримають: і молоді, і знані режисери виявили попередню зацікавленість про участь на етапі екранізації відібраних сценаріїв.

«Ми шукаємо цікаві кінематографічні ідеї творчих людей, які зможуть збагатити кіно і усвідомлюють свою життєву позицію більш широко, – розповідає експерт з комунікацій, продюсер, ініціатор проекту «Дивись українське – твори своє майбутнє!» Андрій Різоль. - Практично кожна людина може впливати на зміни, робити перетворення і в своєму житті, і навіть в масштабі країни. Завдання проекту – через фільми проекту доносити життєстверджуючі орієнтири і цінності, мотивувати людей на творчу активність. За останні 100 років людство не винайшло більш цікавого способу донести щось до людей, ніж кіно. Саме кіно в доступній для широкої аудиторії формі в змозі передати необхідний імпульс, меседж, органічно увійти в серце і розум людини».

Проект спрямований допомогти активізувати в суспільстві діалог про майбутнє, про те, яким ми його хочемо бачити і які дії необхідно зробити, щоб воно стало кращим. Шлях до оптимістичного майбутнього лежить через прагнення людини до самовдосконалення, до розвитку власного потенціалу, вважає Андрій Різоль.

«У яких конкретних діях полягає розвиток людського потенціалу? Це виражається в усвідомленні людиною, що вона гідна кращого і може досягти більшого тільки через власний розвиток. Завдяки мріям, ідеям і щоденним зусиллям в самовдосконаленні та самореалізації розкривається людський потенціал. Людина повинна намагатися думати не тільки про первинні потреби, а сформувати для себе більш високі пріоритети. Так відбувається перехід від стану виживання до цінностей самовираження, саме так розкривається людський потенціал. А оскільки у країни немає більш вагомих капіталів, ніж людський, розкриття людського потенціалу стало основною надією в модернізації і розвитку всього суспільства. Розкриття людського потенціалу стає необхідністю, і ці трансформації інтелектуали характеризують як необхідну передумову переходу на шлях сталого розвитку країни. А без такого розвитку неможливо досягти позитивного майбутнього. Тому місія проекту «Дивись українське – твори своє майбутнє!» – сприяння переходу суспільства на шлях сталого розвитку. Тому Конкурс сценаріїв «СВОЄ КІНО» шукає сценарні ідеї фільмів, історії успіхів і перемог, які зможуть «підняти людині погляд до неба», донести, що кожен має потенціал здійснювати зміни в собі, впливати на зміни в суспільстві, а, отже, вносити свій вклад у формування кращого майбутнього».

Серед кінематографістів, які підтримали проект – відомі українські кінорежисери Михайло Іллєнко, Олесь Санін, Володимир Тихий, Андрій Дончик, Тарас Ткаченко, Валентин Васянович, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, Герой України, актриса Ада Роговцева та багато інших. Саме Олесь Санін висловився: «Проект «Дивись українське – твори своє майбутнє!» – це шанс для дуже багатьох людей справді сказати «Я існую!» 

Основною ідеєю проекту стало бажання його авторів і учасників створити позитивний образ майбутнього нашої країни. Згадаємо, що часи американської депресії, часи фінансової та політичної кризи молодої країни майже збіглися із часом народження Голівуду і нової американської мрії. Тоді зневірені американці на свої останні центи йшли до кінотеатрів, дивилися комедії та вестерни, розбирали їх на кіно-фрази, як ми зараз кажемо, на «меми», спілкувалися за допомогою цих зашифрованих кодів-паролів, підтримували один одного і таким чином, із кінообразів створювали свою мрію. Вони вистояли, вижили. Вони не ідеальні, але, як ми бачимо майже сторіччя потому, мрії збуваються. Нам майже не потрібно вигадувати «колесо», ми повинні «якісно вимріяти СВОЄ майбутнє».

Ми повинні подумати, з чого воно складається, наше майбутнє, і чого ми ніколи не хотіли б бачити в ньому. Ми повинні взяти відповідальність за своє майбутнє, відчути подих наших рідних, близьких, товаришів і колег, і навіть наших ворогів (стиль horror має рівне право на існуванні в безмежному світі кіно, як і всі інші), і розповісти про це. Ми повинні зробити цей крок разом з кіно чи без нього – але, безумовно, з кіно зробити це найшвидше й найлегше. Чарівний ліхтар ще ніколи не зраджував відчайдушних мрійників.

Можливо, це буде розповідь про команду волонтерів, які 3-й рік поспіль готують новорічну тонну салату Олів’є для бійців на фронт; або про проект «Олені Святого Миколая», який завжди там, де діти чекають на свято, навіть коли там небезпечно; або про сусіда, який розфарбував ваш під’їзд замріяними українськими краєвидами; про підприємця, який відремонтував дорогу до вашого села чи поставив вікна в приміщеннях танцювальних класів хореографічного училища. Та чи мало маленьких і великих перемог, які зцілюють наші душі, які формують наш новий світ, залишаючись не висвітленими, не поміченими?

Тож беремося за олівець чи за клавіатуру комп’ютера і починаймо мріяти. Журі в очікуванні на кіносценарні шедеври, меценати та спонсори проекту вже підтвердили фінансування, справа за малим – створити СВОЄ КІНО.

 Тут заявка на Конкурс.

Коментарі